RTÜK Başkanı Dursun: “Türkiye bir an önce karasal sayısal yayına geçmeli”
Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul TV Forum ve Fuarı (İTVF) 12-14 Haziran 2014 tarihlerinde gerçekleştirildi. Haliç Kongre Merkezindeki fuara 70 ülkeden 4 bini aşkın davetli katıldı.
Fuarın açılış bölümünde konuşan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan RATEM Başkanı Dursun Güleryüz ile RATEM yöneticilerine teşekkür etti.
Üst Kurul Başkanı Dursun, karasal sayısal yayına geçişte Türkiye'nin geç kaldığını dile getirerek, iki kez başlatılan ihale sürecinin bazı nedenlerle kesintiye uğradığını dile getirdi. Karasal sayısal yayına geçişle ilgili ilk girişimlerin 20 yıl önce başladığını hatırlatan Dursun, 2013'te yapılan ulusal, bölgesel ve yerel ölçekteki ihalelerle karasal yayın ortamının düzenlenmesinde ilk kez önemli bir adım atıldığını belirtti. Dursun, ihalenin yargı süreçlerine takıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yargının bu ihalenin birtakım bölümlerini iptal etmiş olması, yerel mahkemelerin iptal etmiş olması, arkasında Danıştay'a konunun intikal etmiş olması ve ardından Danıştay'ın da bunların bir kısmını iptal etmiş olması, bu alandaki kaosun sürmesine neden olmaktadır. RTÜK, denetleme fonksiyonuyla öne çıkan bir kuruluştur, oysaki daha çok düzenleme boyutuyla bilinmesi gerekir. Bunun için sadece RTÜK'ün çabaları yetmiyor. Sektör, yayıncılar, siyaset ve yargı erkleri tarafından desteklenmesi gerekiyor. Yargı bir taraftan '20 senedir neden ihale yapmadınız, yayıncıların ifade özgürlüklerinin önünü niçin açmıyorsunuz?' diye eleştirmektedir. Ancak, diğer taraftan da yapılmış olan ihaleleri iptal etmekle meşgul olan da yine yargı olunca bunu anlamak biraz zor oluyor."
Dursun, Türkiye'nin ortağı ve üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar ile anlaşmalar gereği 2015'e kadar karasal sayısal yayına geçmesi gerektiğini kaydederek, bu alandaki düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle izleyici oranlarının yıllar içerisinde düştüğünü aktardı.
Avrupa'da televizyon yayını alan 283 milyon hane olduğunu ifade eden Dursun, bunun içinde karasal yayın alanların oranının yüzde 29, uydudan yayın alanların oranının yüzde 33, kablodan yayın alanların oranının ise yüzde 30 olduğunu ifade etti. Dursun, Türkiye'de karasaldan yayın alanların yüzde 10 ila 25 arasında olduğunu belirterek, uydu ve kablodan yayın alanların sayısının giderek arttığını, böylelikle Türkiye’de TV izlemenin giderek paralı hale geldiğini söyledi.
Yayıncılığın en önemli sorunlarından birinin finansman olduğunu belirten Dursun, özel yayın kuruluşlarının devamlılığında reklam gelirlerinin önemli olduğunun altını çizdi. 2001-2008 yılları arasında reklam gelirlerinin düzenli olarak arttığına dikkati çeken Dursun, 2013 yılı itibariyle yayın kuruluşlarının ticari iletişim gelirlerinin büyüklüğünün 3 milyar TL’yi bulduğunu aktardı. Bu reklam gelirinin ise yüzde 98,6'sını karasal, uydu ve kablo ortamından ulusal ölçekte yayın yapan kuruluşların paylaştığını sözlerine ekledi. Geriye kalan miktarın ise yereller ve bölgeseller tarafından paylaşıldığını belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise konuşmasında Türkiye'nin dizi ihracatında, son yıllarda çok önemli bir ivme kazandığını belirterek, "Dizi ihracatı dünyada yüzde 4,54 büyürken, ülkemizde 2013 sonu itibarıyla bu oran yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Resmi rakamlara göre 75 ülkeye 12 bin saati aşan dizi ihracatının ülkemiz ekonomisine olumlu etkisi olmuştur" dedi.
Organizasyonun, kültürden ekonomiye birçok meseleyi içerdiğini, yayıncılığın dünyanın en dinamik sektörü olduğunu dile getiren Çelik, "Topluma bilgi ulaştırmanın ötesinde, kültürel hayatı doğrudan şekillendiren bir güce kavuşmuştur. Artık bilginin ötesine geçip doğrudan dünya kültürünü, uluslararası kültürü, ulusların kültürünü şekillendiren bir güçle karşı karşıyayız" dedi.
Açılışta konuşan Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Dr. Zahid Akman ise toplantının Türkiye'de yayıncılığın geldiği yerin görülmesi açısından önemli olduğunu anlatarak, Türkiye'de yayıncılığın başlangıcında yaşanan sıkıntılara değindi. Gelinen aşamada Türk yapımlarının dünyanın 130 ülkesinde ilgi gördüğünü kaydeden Akman, Türk sinemasının 100. yılında hala ayakta olmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarının etkisinin önemine vurgu yaparak, Türk dizileri olarak nitelendirilen yapımların devlet desteğinden yoksun olduğunu söyledi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun Türk yayıncılığına çok önemli katkıları olduğunu belirten Akman, “Şu dönemde karasal sayısal yayına geçiş noktasında birtakım yargısal süreçler nedeniyle arzu edilen sonuç alınamadı. Tahmin ediyorum önümüzdeki kısa süre içinde bu sorun da çözümlenecek” diye konuştu.
Fuara Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Üst Kurul Üyeleri Doç. Dr. Hamit Ersoy, Taha Yücel, Süleyman Demirkan, Ali Öztunç ve Esat Çıplak ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, TVYD Başkanı Dr. Zahid Akman, RATEM Başkanı Dursun Güleryüz, RATEM Yönetim Kurulu üyeleri ve yayın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.(İstanbul, 12.06.2014)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



