RTÜK Başkanı Medya Okuryazarlığı Dersi öğretmenlerine hitap etti
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, medya okuryazarlığı dersi öğretmenlerine hitaben yaptığı konuşmada, medyanın “yeterli ve uygun dozda kullanımının” önemine dikkat çekti.
"Geleceğin Okuryazarlarını Yetiştiren Öğretmen Eğitimi" isimli TÜBİTAK-4005 projesi kapsamında medya okuryazarlığı dersi veren ve gerekli şartları taşıyan öğretmenlere yönelik olarak 16-21 Ocak 2017 tarihlerinde Konya’da bir eğitim etkinliği düzenlendi.
Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinatörlüğündeki etkinliğin kapanış bölümünde konuşan Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, “Meslektaşlarım” diye hitap ettiği öğretmenlere böyle bir proje çalışmasının yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olarak Medya Okuryazarlığı Dersini Türkiye’ye kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Yerlikaya, bu projenin bu kapsamda ayrı ve çok özel bir anlamı olduğunu da belirtti. Aslında medya okuryazarlığı dersinin okullarda ders olarak okutulması ve öğretmenlere tanıtılması fikrinin RTÜK’e ait çalışmaların ürünü olduğunu ve bunun da izdüşümlerini burada görmeyi, suya atılan bir taşın, bir çiçeğin genişleyen halkaları olarak değerlendiren Yerlikaya, konuşmasında medyanın anlamı üzerinde durdu.
Tüm diğer insanlık icatları gibi bir ihtiyaçtan doğan medyanın aslında yararlı olmakla birlikte bazı yan etkileri ve olumsuzlukları da beraberinde taşıyabileceğini vurgulayan Yerlikaya, bu noktada önemli olanın, medyanın "yeterli ve uygun dozda kullanımı" olduğunu hatırlattı.
Okullarda seçmeli ders olarak okutulan Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlu dersler arasına alınması gerektiği düşüncesine kendisinin de katıldığını ifade eden Yerlikaya, “Geleceğin Okuryazarlarını Yetiştiren Öğretmen Eğitimi” projesi ve benzeri projelerin Türkiye’nin dört bir yanında uygulamaya geçmesi gerektiğini belirterek projede emeği geçenleri tebrik ederek konuşmasını sonlandırdı.
Konya il genelinden 96 öğretmenin katıldığı eğitimlerin son gününde gerçekleştirilen kapanış programına, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ile RTÜK Başkan Vekili Esat Çıplak ve Üst Kurul Üyeleri Arif Fırtına, Nurullah Öztürk ve Süleyman Demirkan katıldı.
RTÜK Toplantısından Doğan Proje
Kapanış programında konuşan Proje Yürütücüsü Hüseyin Sayın, beş gün süren bu eğitimin kısa bir özetini ve genel değerlendirmesini yaparak projenin hayat bulmasında emeği geçen RTÜK, TÜBİTAK ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerini iletti. Sayın, konuşmasında RTÜK ve Milli Eğitim Bakanlığının 31 Ağustos-04 Eylül 2015 tarihleri arasında Antalya'da düzenledikleri “Medya Okuryazarlığı Dersi Tanıtım Programı”nın proje fikrinin doğmasına neden olan "ilk kıvılcım" olduğunu belirtti.
Etkinlik kapsamında ilginç ve çok anlamlı bir şekilde bu kurumların aynı mekânda bir araya gelmesinden duyduğu heyecan ve memnuniyeti ifade eden Sayın, başta MEB, RTÜK, TÜBİTAK ve proje uzmanı akademisyenler olmak üzere projenin hayat bulmasında emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
Daha sonra söz alan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu konuşmasında, öncelikle bu projede görev almaktan böyle istekli ve gönüllü bir öğretmen grubuyla mesai harcamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Ülkemizin medya okuryazarlığı eğitimi bakımından pek çok dünya ülkesinden önce adımlar attığını, pek çok ülkenin de bu konuya öğretim programında hala yer vermediğini kaydeden Pembecioğlu, ülkemizin bu konudaki durumundan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Ancak bu konuda daha atılması gereken pek çok adımın olduğunu hatırlatan Pembecioğlu, ortaokullarda seçmeli ders olarak okutulan Medya Okuryazarlığının zorunlu dersler arasına alınmasının da bunlardan biri olduğunu ifade etti. Pembecioğlu, konuşmasını böyle bir organizasyon sayesinde eğitime duyduğu inancın bir kez daha pekişmesine vesile olan ve projede emeği geçen herkese teşekkür ederek sonlandırdı.
Konya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Servet Altuntaş da konuşmasında medya okuryazarlığı dersinin önemine değinerek TÜBİTAK destekli bu proje çerçevesinde eğitim alan öğretmenlerin daha etkin ve verimli bir şekilde bu dersi işleyeceklerine inandığını söyledi. Konya İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak, katılımcı öğretmenlerden, buradaki öğrendikleri okullara ve sınıf ortamlarına taşıma noktasında büyük bir gayret beklediklerini ve projeden beklenen faydaların ancak bu sayede gerçekleşebileceğini kaydeden Altuntaş, projeye duyulan büyük ilginin, projeyi sürdürme ve diğer öğretmenlere de noktasında kendilerini isteklendirdiğini belirtti. Altuntaş, programı onurlandırması nedeniyle RTÜK Başkanına, Üst Kurul Üyelerine ve programda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
İl Milli Eğitim Müdür Vekili Servet Altuntaş tarafından Yerlikaya’ya ve RTÜK Üst Kurul Üyelerine hediye takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimlerinin ardından program sona erdi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



