RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun: ''6112 Sayılı Yasa medya sektörü için pek çok soruna çözüm getirmektedir”
Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun, medya sektörü için pek çok soruna çözüm getirdiğini açıkladı. 6 Mayıs Radyo Günü nedeniyle Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından ''Radyo Yayıncılığının 84. Yılında Radyonun Gücü, Yeni Yasa Işığında Radyo Yayıncılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri'' konulu bir panel gerçekleştirildi. İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonunda, İTO Bilgi ve İletişim Hizmetleri Meslek Komitesi Zümre Toplantısı dahilinde gerçekleştirilen etkinliğe Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel, TVYD Başkanı Dr. Hidayet Karaca, İTO Başkan Yardımcısı Şekib Avdagiç, İTO Bilgi ve İletişim Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Mahmut Özden, RATEM Başkanı Dursun Güleryüz’ün yanısıra Marmara bölgesinde yayın yapmakta olan RATEM Üyesi Radyo ve Televizyon kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.
Türkiye'de ilk radyo yayınlarının, bundan 84 yıl önce Büyük Postanenin bodrumundan dışarıya hoparlörle ses verilerek başladığını anlatan Dursun, o zamanlar radyo alıcıları olmadığı için evlerde ses alınmasının mümkün olmadığını kaydetti. Dışarıya ses verilerek radyo yayınlarının gerçekleştirildiğini ve insanların da durarak o yayınları dinlediğini ifade eden Üst Kurul Başkanı, 1927'de radyoculuk başladığında, Türk Telsiz Anonim Şirketine bu yetkinin verildiğini ve 10 yıllık imtiyazla bu şirket tarafından radyo yayınının gerçekleştirildiğini anlattı. Dursun, radyo yayını hakkının daha sonra PTT gibi farklı kurumlarca kullanıldığını ve 1964'te de TRT'ye devredildiğini, 1993'te yapılan Anayasa değişikliğinin ise yayıncılıkta devlet tekelinin kaldırılması bakımından hem televizyonlar hem de radyolar için bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.
Dursun, özel radyo yayınlarının 1990'lı yıllarda başlayarak, akıl almaz bir hızla arttığını ve 1994'teki yasal düzenlemeyle, bir çerçeve içine alındığını belirterek bugün Türkiye'de 249 televizyon kuruluşuna karşılık 1062 radyo kuruluşu bulunduğunun altını çizdi. Bu kadar çok radyo yayın kuruluşunun olmasının yarattığı sorunlara değinen Prof. Dr. Davut Dursun, kuruluştaki sermaye yapılarının zayıflığı, işletme sermayesi gibi sorunların, radyo kuruluşlarının etkinliğini azaltan nedenler olduğunu, ayrıca, radyo kuruluşlarının ekonomi içindeki büyüklüğünün ve reklâm pastasından aldıkları payın sınırlı olduğunu, ancak bu durumun diğer ülkelerle de benzerlik gösterdiğini ifade etti.
Reklâm almanın bir yönetim meselesi olduğunu dile getiren Üst Kurul Başkanı, 6112 Sayılı Yasanın Türk medya sektörü için çok önemli olduğuna ve pek çok soruna çözüm getirdiğine dikkat çekerek, yeni yasanın hem radyo hem televizyon için yeni düzenlemeler getirdiğini ve yasanın hem televizyonlar hem de radyolar için düzenleyici bir kod olduğunu vurguladı.
Avrupa Konseyi İletişimden Sorumlu Bakanlar Toplantısında ''yeni medya'' konusunun ele alındığını, geleneksel medya anlayışının değiştiği, internet ve teknolojinin ''yeni medya''yı getirdiği şeklinde görüşlerin aktarıldığını dile getiren Dursun, söz konusu toplantıda ülkelere, ortak denetim ve ortak düzenleme kavramının tavsiye edildiğini kaydetti.

RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel de panelin vizyon sunumu bölümünde, “Yeni Yasa Radyo ve Televizyon Sektörüne Ekonomik Açıdan Neler Getiriyor” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yücel sunumunda, Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılık sektörü ile ilgili istatistikî bilgiler verdikten sonra radyo ve televizyon yayıncılarının 3 yıllık reklâm gelirlerine değinerek, 2009-2010 döneminde, reklâm sektöründeki artış % 48 iken, radyo yayıncılarının toplam gelirlerinin % 25 oranında arttığını vurguladı.
RTÜK Başkan Vekili, dağıtım ortamlarının çeşitlenmesi ile önceden mevcut karasal, kablo ve uydu ortamlarına, IPTV, WEB TV, Mobil TV ve OTT TV’nin de eklendiğini belirterek, Türkiye’de internet kullanımındaki artış ve yeni medyayla ilgili bilgi verdi. Eski yasadan kaynaklanan sorunlara değinen Yücel, sektörün AB standartlarına uygun düzenlenmesi, karasal sayısal yayına geçişin net bir takvime bağlanması ve yayıncı şirketlerin ortaklık yapılarının düzenlenmesi konularının, 6112 Sayılı Yasanın getirmiş olduğu en önemli 3 yenilik olduğunun altını çizdi. RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel, söz konusu yasanın, reklam payının %10’dan %3’e indirilmesi, lisans süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması, karasal radyo frekans ihalesinin 4.5 yıl, karasal televizyon ihalesinin 2 yıl sonra yapılması gibi sektöre sağlamış olduğu iyileştirmelerin üzerinde durarak sunumunu tamamladı.
Daha sonra RATEM tarafından bu yıl üçüncüsü hazırlanan "Radyo Televizyon Yayıncılığı Sektör Raporu" Doç. Dr. Can Bilgili tarafından bir sunum eşliğinde katılımcılarla paylaşıldı.
Toplantının panel bölümünde Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili başkanlığında, Kolej FM YK Başkanı/RATEM Başkan Yardımcısı M. Aydın Şerbetcioğlu, Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Bilgili, Tempo Medya/RD Temsilcisi Nevriye Bezmez, Spectrum Medya GYM/RATEM Bilim Teknik Kurulu Başkanı Koray Hatipoğlu, RIAK Başkan Vekili/RVD Temsilcisi/ Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, Radyo Akdeniz'i temsilen Aslı Gökdemir Tekeli "Radyonun Gücü, Önemi, Etkin Kullanımı, Ekonomik Sorunları ve Çözüm Önerileri konularında konuşmalar yaptılar.(06.05.2011, İstanbul)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



