RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Endonezya Heyetini Kabul Etti.
Kurulunda görevli temsilcilerin yer aldığı heyeti kabul etti. Heyetler arası görüşmeye Üst Kurul Üyesi Dr. Hamit Ersoy ve Başkan Yardımcısı Volkan Öztürk te katıldı.
Prof. Dr. Davut Dursun Endonezya heyetine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Türkiye’deki yayıncılık sektörü ve mevzuatı hakkında bilgi verdi. Dursun, Üst Kurulun 1994 yılında kurulduğunu, görsel- işitsel radyo ve televizyon denetimlerinin ülkemizde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yapıldığını, Türkiye’de gelişmiş bir radyo ve televizyon yayıncılığı sektörünün olduğunu söyledi. RTÜK üyelerinin TBMM tarafından seçildiğini ve özerk bir kurum olduğunu sözlerine ekleyen Dursun, yürürlükteki kanun metninin İngilizcesinin www.rtuk.org.tr adresinde bulunduğunu da belirtti. Karasal ortamdan yapılan yayınların ulusal, bölgesel ve yerel medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Dursun, ayrıca uydu ve kablo ortamlarından yayınlar yapıldığını ve IPTV hizmeti sunulduğunu, ülkemizde 1500 radyo ve televizyon kuruluşunun bulunduğunu sözlerine ekledi.
İzleyicilerin en çok uydu aracılığıyla yayınları izlediklerini belirten Dursun, yayıncılık mevzuatında Avrupa standartlarının esas alındığını ifade etti. Ülkemizin radyo ve televizyon sisteminin Avrupa Birliği ile bir bütün içinde bulunduğunu sözlerine ekledi. Yayıncılık mevzuatının uyumlaştırılması için hem Avrupa Birliğiyle hem de Avrupa Konseyiyle birlikte çalışmalar yapıldığını belirten Dursun, sadece Avrupa ülkeleriyle iş birliği değil, amaçlarının Endonezya, Uzakdoğu ülkeleri ile de yakın işbirliği tesis etmek, sürdürmek ve yardımcı olmak olduğunu dile getirdi.
Endonezya heyeti temsilcileri de ülkelerinde bulunan televizyon ve radyo kanallarının denetiminin merkez ve bölgeler olmak üzere ikiye ayrıldığını, Türkiye’de olduğu gibi üyelerinin parlamento tarafından seçildiğini, parlamentonun da merkez ve bölgesel olmak üzere ikiye ayrıldığını ve kendilerinin de IBRAF’a üye olduklarını belirttiler. Endonezya’da yayında olan 2045 kuruluşun bulunduğunu bunların 300 ünün televizyon kanalı geri kalan 1745 kuruluşun ise radyo yayını yaptığını sözlerine ekleyen heyet başkanı Azimah Soebagijo, Türkiye’yle yayıncılık denetimi hakkında bilgi alışverişinde bulunmak istediklerini belirtti.
Endonezya merkez heyetinde yer alan Azimah Soebagijo’nun yanısıra Cakarta Bölgesel Ofisinde yer alan Dr. Hamdani Masil, Noor Saadah D., Roni Sakti Alamsyah ve Ak Supriyanto’ya RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Üst Kurul olarak işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. Dursun, Üst Kurul’un yürüttüğü sayısal yayıncılığa geçiş çalışmaları hakkında da konuk heyeti bilgilendirdi. Bu çerçevede frekans planının hazırlandığını bildiren Dursun, 2013 yılının Mart ayında frekans ihalesinin yapılmasını planladıklarını kaydetti.
Heyete daha sonra Üst Kurul Üyesi Dr Hamit Ersoy IBRAF’la ilgili olarak ve Volkan Öztürk teknik konularda bilgi verdi. (06.12.2012, Ankara)