RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, kamu yönetiminde, şeffaflık, katılımcılık ve hesap verebilirlik ilkelerinin önemini vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Zirvedekilerle Buluşma” toplantısına konuk olan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, kamu yönetiminde planlama, motivasyon ve tecrübe ile şeffaflık, katılımcılık ve hesap verebilirlik ilkelerinin önemini vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığının Başöğretmen Salonunda gerçekleşen “İyi Bir Lider Olmak ve Yönetimde Başarı” konulu toplantıya, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Merdan Tufan ve Zübeyr Yılmaz’ın yanı sıra çok sayıda üst düzey yönetici de katıldı.
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, toplantıda yaptığı konuşmada, öncelikle çocuklarda ve gençlerde özgüvenin önemine değinerek şunları söyledi:
“Gençlerin en önemli meselesi güven meselesidir. Çocuklara özgüven kazandırmak konusunda maalesef zafiyet içindeyiz. Ben ilkokulu bitirdikten sonra beni etkileyecek kararlarımı tek başıma aldım. Yani kendim karar verdim. Bu tüm kararlarımı doğru aldığım anlamına gelmiyor, hepsini iyi yaptım anlamına da gelmiyor. İyi ya da kötü, kendi kararlarımı kendim verdim. Karar vermek zor bir iştir. Çocuklarımızı güven kazandıracak yöntemlerle yetiştirmeliyiz.”
İş yaşamında ekip çalışmasının önemli olduğunu, özellikle yöneticilerin birlikte çalıştığı ekibe güven duyması gerektiğini ifade eden Dursun, “Kişinin yönetici olduğu ekibe de güven vermesi lazım. Sorumluluğu kendilerine ait olmak koşuluyla bir takım kararları ekiptekiler kendileri alabilmeliler, sürekli her şeylerine karışmamak lazım” diye konuştu.
Her insanın hayata ilişkin bir planı olması gerektiğini söyleyen Dursun, “Hayat mekanik bir şekilde planlanabilen bir süreç değildir ama muhakkak hedeflerinize ulaşabilmek için hayata dair planınızın olması gerekir. Özellikle yöneticilikte planlama önemli bir süreçtir” dedi. Stratejik hedeflerin önceden belli olması, adımların da ona göre atılması gerektiğinin altını çizen Dursun, başarı için motivasyonun ve uzmanlığın da önemli olduğunu vurguladı.
Dursun, başarı için tecrübenin yanı sıra katılımcı bir anlayışla çalışmanın da gerekli olduğunu belirterek şunları söyledi:
“2010 yılında RTÜK yasasını değiştirmek istediğimizde herkes ‘RTÜK Yasasını değiştirmek Anayasa’yı değiştirmekten daha zor’ diyordu. Bunun imkânsız olduğunu söylüyorlardı. Biz yeni yasamız hazırlanırken tüm toplum temsilcilerinin, yasayla ilgili tüm kuruluşların görüşlerini aldık. Bu yüzden mecliste bile yasayla ilgili olarak ciddi eleştiri gelmemiştir. Yine başka bir örnek olarak reyting ölçümleriyle ilgili yönetmeliği verebilirim. Söz konusu yönetmelik yeni hazırlandı, tümüyle yeni. Yönetmeliğin hazırlanışında, tüm safhalarında ölçüm yapanlarla, konuyla ilgili olanlarla her şey tartışılarak, görüşülerek hazırlandı. Yönetici eğer katılım kavramına önem verirse, bir takım hizmetlerin gerçekleşmesi daha kolay oluyor. Böylelikle konunun muhatapları tüm sürece dâhil oluyor. Sendika yasasını yapıyorsanız sendikalarla birlikte çalışma yapmanız, görüşlerini almanız gerekir. Bu yeni kamu yönetimi anlayışında muhakkak yapılmalıdır.”
Hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkelerine de değinen Dursun, “Kamu yöneticileri hesap verebilir olmalı. Üst düzey yönetici ve ekibi şeffaf olmalı, yöneticinin kapısı açık olmalı. Eskiden Devlete ilişkin şeyler vatandaşla paylaşılmazdı. Artık değişti, yönetici şeffaf olmalı. Ayrıca çalışma hayatında başarı ancak uyumlu bir ekiple olur. One Man Show yani tek adam devri kapandı” diye konuştu.
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun’a plâket sunumunun ardından toplantı sona erdi. (11 Ocak 2013, Ankara)
|