RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Makedonya Heyetini Kabul Etti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Makedon Cumhuriyeti Yayın Kurulu Başkanı Zoran Trajchevski, Kurul Üyeleri Lazo Petrushevski, Selver Ajdini, Bilgi Toplumu Bakanlığı Görsel-İşitsel Medya Müşaviri Irena Bojadzieva ve Yayın Kurulu Program Dairesi Başkanı Emilija Janevska’dan oluşan Makedonya heyetini kabul etti.
Prof. Dr. Davut Dursun Makedonya heyetine, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Türkiye’deki yayıncılık sektörü ve mevzuatı hakkında bilgi verdi. Türkiye’de gelişmiş bir radyo ve televizyon yayıncılığı sektörünün olduğunu söyleyen Dursun, karasal ortamdan yapılan yayınların ulusal, bölgesel ve yerel medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, ayrıca uydu ve kablo ortamlarından yayınlar yapıldığını ve IPTV hizmeti sunulduğunu sözlerine ekledi. Dursun, yayıncılık mevzuatında Avrupa standartlarının esas alındığını ifade etti.
Makedon heyeti de kendi ülkelerinde yayınların denetlenmesini sağlayan kurumlarının 15 üyesi bulunduğunu, bu üyelerin her birinin farklı sektörlerden gelip görev yaptıklarını söyledi. RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun bu açıklamanın üzerine, yeni Anayasa çalışmalarında Üst Kurul’un üye sayısının 15’e çıkarılması yönünde tartışmaların olduğunu belirtti. Makedonya’da yönetim kurulu toplantılarını son bir buçuk yıldır televizyonlarda herkesin izleyebildiğini, açık yapıldığını ve kayıt altına alındığını belirten heyet yetkilileri, bu nedenle kurul üyelerinin toplantılarda yaptıkları konuşmalara ve davranışlara dikkat etmek zorunda olduklarını belirttiler. RTÜK Başkanı Dursun, “Bizde toplantılar kapalı olarak yapılmakta fakat kayıt altına da alınmaktadır. Böylelikle tüm üyeler düşüncelerini, görüşlerini sınırlandırmadan açıkça söyleyebilmektedirler” dedi.
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun’un Makedonya’da sayısal yayıncılığa geçilip geçilmediği sorusu üzerine heyet yetkilisi bir ay sonra analog yayından dijital yayına geçeceklerini belirtti. Bu geçişin ardından da Makedonya’da analog yayınların kapatılacağına değindi. RTÜK Başkanı Dursun, Türkiye’de sayısala geçiş için sürecin başladığını belirterek, geçen hafta frekans ihalesi yapıldığını, 2015 yılının ilk yarısında da sayısal yayına geçilmiş olacağını belirtti. Makedonya’da 9 adet Bölgesel (Üsküp), 45 adet Ticari, 4 adet Ulusal ve 6 adet uydu yayını yapıldığını belirten heyet yetkilileri, izleyicilerin yüzde seksen beşinin yayınları kablodan yüksek yerlerde oturmaları nedeniyle kablonun ulaşamadığı yüzde on beşinin de antenden yayınları izlediklerini belirttiler. Kablo TV’nin ülkenin geneline kısa zaman içerisinde yayıldığını da belirten yetkiler, ayrıca lokal televizyonları bölgesel televizyona çevirmeye çalıştıklarını da belirttiler. Yayın ihlalleriyle ilgili olarak en hafif uyarı cezasından başlamak üzere televizyon kapatmanın kendi kanunlarında olduğunu söylediler. Heyet yetkililerine RTÜK Başkanı Dursun’un “Ülke televizyonlarında yabancı sermayenin olup olmadığını” sorması üzerine, Makedonya Heyeti yetkilileri yabancıların yatırım yapmasının ülkelerinde mümkün olduğunu belirtti.
Makedonya Heyeti RTÜK’ün Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi (SKAAS) hakkında bilgi almak istediklerini, bu sistemi kendi ülkelerinde de kurmak istediklerini belirttiler. RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun da, SKAAS’ın araştırma projesi olarak geliştirildiğini, tamamen yerli yazılım kullanıldığını ve Türk mühendisler tarafından oluşturulduğunu açıkladı. Sistem sayelinde tüm yayıncı kuruluşların yayınlarının kaydedildiğini belirten Dursun, daha sonra bunların analiz edildiğini belirtti. Projenin geliştirildiğine de değinen Dursun, TÜBİTAK’la çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Dursun, 2010 yılında değişim programı çerçevesinde Makedonya’dan personel geldiğini bunun yeniden yapılabileceğini RTÜK’ten de yeni personelin Makedonya yayıncılık kurulunda çalışmalarda ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulabileceğini belirtti. Dursun, karşılıklı işbirliğine ve yardımlaşma taleplerine RTÜK olarak açık olunduğunu ifade etti.
Dursun, “Balkan Ülkelerine gittiğimiz zaman kendimizi yabancı bir ülkede değil kendi evimizde hissediyoruz. Sizlerin de böyle düşünmesini istiyoruz” dedi.
Makedon heyetine daha sonra RTÜK Başkan Yardımcısı Volkan Öztürk ve İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Nurullah Öztürk ve Uzmanlardan oluşan RTÜK heyeti; İzleme Süreçleri ve SKAAS hakkında ayrıntılı bilgi verdiler. RTÜK Uzmanlarının sunumunun ardından SKAAS odası heyete gezdirildi.
RTÜK Başkan Yardımcısı Volkan Öztürk Makedonya heyetine her türlü teknik bilgi paylaşımının talep edilmesi halinde yapılacağını belirtti.
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun heyete ziyaretleri için teşekkür etti. (25.04.2013, Ankara)
|