RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun: “Platformlar üzerinden yayın yapacak kuruluşlar da RTÜK’ten lisans almalılar”
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, platformlar üzerinden yayın yapacak olan kuruluşların, AB Görsel İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesinde öngörülen “yargı yetkisi” ilkesine uygun olarak Türkiye’de RTÜK’ten lisans almaları gerektiğini bildirdi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, medya hizmet sağlayıcı kuruluşların yayınlarının kamuya ulaştırılmasında önemli işlev gören platform ve altyapı işletmecilerinin temsilcilerini bir araya getirdi. Sektörün sorunlarını paylaşmak ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştirilen, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun’un başkanlığındaki toplantıya, RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel, Başkan Yardımcıları Volkan Öztürk ve Arslan Narin, İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanı Muhsin Kılıç ile TÜRKSAT Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme A.Ş, Türk Telekomünikasyon A. Ş., Digital Platform Teknoloji Hizmetleri A.Ş., Dijital Video Portal İçerik Hizmetleri Tic. A.Ş., Doğan TV Digital Platform İşletmeciliği A.Ş., Doğan Uydu Haberleşme Hizmetleri ve Telekomünikasyon Tic. A.Ş., D-Smart, MCH Yayıncılık ve İletişim A.Ş. temsilcileri katıldılar.
Toplantıda konuşan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, çeşitli konularda sektörün temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirterek bu toplantılarda gerek RTÜK’ün tespit ettiği sorunları kuruluş temsilcilerine aktardıklarını, gerekse kuruluşların talep ve görüşlerini dinlediklerini belirtti. Bu nedenle platform ve alt yapı işletmecileri ile bir araya gelerek karşılıklı olarak düşüncelerin, görüşlerin paylaşılmasının önemli olduğunu vurguladı. Bu tür toplantıların sektörün sorunlarının çözümü açısından da verimli olduğunu belirten Dursun, RTÜK ve sektör temsilcileri olarak belirledikleri sorunları aktaracaklarını ve çözüm önerilerini değerlendireceklerini ifade etti.
Uydu, kablo kapasitesinin alt yapı işletmelerinin yetkilendirilmesi hususunda sorunların olduğunu belirten Prof. Dr. Davut Dursun, yayıncı kuruluşların lisans almadan yayına geçtiklerini, daha sonra RTÜK’e müracaat ettiklerini belirtti. Medya hizmet sağlayıcı kuruluşun müracaatının olmasının kendisine yayın hakkı vermeyeceğini belirten Dursun, yayına ancak RTÜK’ün izni ile başlanabileceğini vurguladı. Dursun sözlerine şöyle devam etti:
“Herhangi bir kuruluş platform/altyapı işletmesinden yayın yapmayı düşünüyorsa ilk yapacağı iş RTÜK’ten lisans almak olmalı, aksi halde hukuken sorun çıkıyor. Bu sorunlar sadece bizimle de sınırlı kalmıyor. Bu sorunların çözümü için çaba içindeyiz. Yurtdışı kaynaklı olan ve Türkiye’ye yönelik yayın yapan kuruluşlar var. AB Görsel İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesinin öngördüğü yargı yetkisi açısından bu kuruluşların durumlarının düzeltilmesi, Türkiye’den de lisans alması gerekiyor.”
Toplantıda söz alan RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel de, sektörün ihtiyacına göre gerekli düzenlemelerin yapılabileceğini vurguladı. Yücel, Türkiye’de kurulmuş fakat yurtdışı lisansı olan, yurtdışından yayın yapan fakat Türkiye’de reklam alan yayıncıların olduğunu, bunların özellikle ilaç reklamlarında Türkiye’yi hedeflediklerini vurguladı. Yücel, bunların Avrupa kanalı olduğunu ama Türkiye’yi hedeflediklerini belirtti. Türkiye’ye yönelik reklam yapacaklarsa Türkiye’den lisans almaları gerektiğini söyleyen Yücel, Avrupa’ya yönelik izin almış kuruluşun Türkiye’ye yönelik reklam yayını yaptığını bu konuda hassas olunması gerektiğini sözlerine ekledi. Yücel, kuruluşların Türkiye’den izin almalarının kendi lehlerine olacağını belirterek, yayıncı kuruluşların 6112 Sayılı Kanunun 29. madde ihlalleri nedeniyle platformdan çıkarılmaları ve yayın hayatını sonlandırmalarının söz konusu olduğunu, dolayısıyla lisansız olan kuruluşlara yaptırımın daha ağır olabildiğini belirtti.
RTÜK Başkanı Davut Dursun yayıncı kuruluşların RTÜK’ten lisans almaları konusunda platform işletmecilerinden yardımcı olmalarını beklediklerini söyledi. RTÜK’ten lisans almadan platformlar üzerinden yayına geçen kuruluşların Sağlık Bakanlığının tüm müdahalelerine rağmen yoğun olarak gıda takviyelerinin tanıtımlarını yayınladıklarına dikkat çeken Dursun, bu kuruluşların lisans almamaları halinde, bitkisel ürün reklamlarının önünün alınamaz bir şekilde televizyonları işgal edeceğini ve sonu gelmez bir furyaya dönüşeceğini kaydetti. RTÜK ve platform işletmecilerinin ortak çabasıyla bu durumun önlenebileceğini söyleyen Dursun, söz konusu ürün tanıtımlarının hedef kitlesinin Avrupa izleyicisi değil, Türk izleyicisi olduğunu belirtti. Bu tür kuruluşların şirketlerinin editoryal faaliyetlerinin ve merkezinin Türkiye’de olduğunu, sadece lisanslarının herhangi bir Avrupa ülkesine ait olduğunu; lisans hangi ülkeden alındıysa o ülkenin izleyicisine hitap etmeleri gerektiğini belirtti. Dursun, platform işletmecilerinden yayıncı kuruluşlarla sözleşme yaparken RTÜK lisansı şartı aramalarını istedi.
İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanı Muhsin Kılıç, RTÜK tarafından lisans verilen tüm kuruluşların Üst Kurulun internet adresinden yayınlandığını, tüm kuruluşlara da bilgi amaçlı gönderildiğini belirtti. Tüm platform işletmecilerinin sorumluluklarının RTÜK’e karşı aynı olduğunu da belirten Kılıç, TÜRKSAT’ın konuya ilişkin olarak gerekeni yaptığını fakat alt platformlarda söz konusu hassasiyetin olmadığını belirtti.
RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel alt yapı işletmeciliği yapan kuruluşların alt yapı işletmeciliği yapmaları gerektiğini, platform için de bunun geçerli olduğunu, yayıncının da yayın işi haricinde başka şeylerle etkileşimde olmaması gerektiğini vurguladı. Alt yapı veya platform işletmecisinin yayıncılık yapıp reklam almamaları gerektiğini belirten ve bu durumun yayıncılık sektöründe rekabeti bozduğunu vurgulayan Yücel, tüm işletmecilerin kendi görevlerini yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
TÜRKSAT Genel Müdür Yardımcısı Nihat Oktay da toplantıda söz alarak TÜRKSAT 2A ve TÜRKSAT 3A’nın 41 HD, 432 TV ve 167 radyo frekans hizmeti verdiğini belirtti. TÜRKSAT 4A’nın 2014 yılının Mart ayında hizmete gireceğini belirtti. Bugüne kadar TÜRKSAT tarafından uydulara 800 milyon dolar yatırım yapıldığını belirten Oktay, lisans ücretlerinin pahalı olması nedeniyle taksitlendirilmesi konusunda taleplerinin olduğunu belirtti.
Tele alışveriş kanalları ile ilgili yaşanan sorunların da ele alındığı toplantıda detay düzenlemelerin de yapılması gerektiği kanaatine varıldı. Ayrıca kablolu yayın ortamında yayın yapan fakat kablolu yayın izni olmayan kuruluşların da mevcut olduğunu belirten RTÜK Başkanı Dursun, sürekli değiştirilen televizyon kanalı logoları hakkında da düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.(Ankara, 12.07.2013)