RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun: ''Televizyon ve radyoların birtakım sınırlar içerisinde, ifade özgürlüğünü kullandığını düşünüyorum.''
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Çankırı Karatekin Üniversitesi Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Düşünce Topluluğu tarafından 100. Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen ''Görsel ve İşitsel Medya Politikaları'' konulu konferansta konuştu.
Yerel televizyon bulunmayan 19 il arasında Çankırı'nın da yer aldığını belirten Dursun, bunun bir eksiklik olduğunu söyledi.
Radyo ve televizyonların Türkiye'de yayına başlama serüvenlerini anlatan Dursun, ''Türkiye, radyo yayınlarına diğer dünya ülkeleri ile aynı anda başlamış olmasına rağmen aynı durum televizyon için söz konusu olmamıştır. Türkiye, televizyon yayınlarına en geç başlayan ülkeler arasında yer almıştır'' diye konuştu.
Prof. Dr. Davut Dursun, görsel ve işitsel medya yayınlarında artık analog sistemden sayısal sisteme geçildiğini anımsatarak, Türkiye'de bulunan radyo ve televizyon sayıları hakkında bilgi verdi.
Bir öğrencinin Türkiye'de radyo ve televizyonlarda ifade özgürlüğü olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Dursun, şunları kaydetti:
''Bine yakın radyo var, 500'e yakın televizyon var, bunların hepsi farklı farklı yayınlar yapıyor. Ama tekrarlayalım ifade özgürlüğünün olması demek her şeyin ifade edilmesi anlamına gelmiyor. Elbette ki bunun birtakım sınırları vardır. Başkasına hakaret etmemesi gerekir, insan onurunu dikkate alması gerekir, insanları şiddete yönlendirmemesi gerekir, müstehcen yayın yapmaması gerekir. Televizyon ve radyoların birtakım sınırlar içerisinde ifade özgürlüğünü kullandığını düşünüyorum.''
Prof Dr. Davut Dursun daha sonra Çankırı Valiliğini ziyaret ederek Vali Vahdettin Özcan ile bir süre görüştü. Valilik şeref defterini imzalayan Dursun, yerel ve ulusal gazete temsilcileri ve radyo sahiplerinin de katıldığı görüşmede gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Dursun, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Çankırı’nın Ankara’ya yakın önemli yatırımların ve tarihsel kültürel merkezlerin bulunduğu bir il olduğunu ifade ederek yerel televizyon bulunmamasının ciddi bir problem olduğunu, bir ilde televizyon kanalının olmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Yerel televizyonların ayakta kalmasının çok önemli olduğunu ifade eden Dursun, ''Ayakta kalmanın en önemli şartı reklam bulmak. Yayın kuruluşları reklam bulmak için önemli çalışmalar yapmalı ki, ayakta kalabilsin. Çankırı’da geniş bir ekonomik potansiyel var, yatırımlar var, organize sanayi bölgeleri var, yani yayıncıların reklam alabileceği mecralar var, yayıncılara da reklam almak için yeni projeler üretmek ve reklam hizmetlerini sunmak kalıyor.'' diye konuştu.
Ulusal frekansların tahsisinin Haziran’da tamamlanacağını ve daha sonra karasal yayın için frekans ihalesi yapılacağını belirten Dursun, karasal yayın yanında uydu yayını, kablolu yayın ve IPTV yayını yapmak için de frekans verilebileceğini söyledi.
Bir gazetecinin Anadolu'daki küçük illerin tanıtımı için herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı yönündeki sorusu üzerine Dursun, şöyle konuştu:
''Biz RTÜK olarak illerin tanıtımına ilişkin programlar yapamayız. Biz, durdurulan programlara illerin tanıtımıyla ilgili program önerebiliriz. Ama bizim elimizde valilik veya iller tarafından yapılmış hazır programlar olması lazım.''
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



