RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun: “Türkiye’de kadın istihdamı artıyor ama yönetim kademelerinde kadın sayısı oldukça az.”
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından iki ayda bir düzenlenen 'RTÜK Toplantılarının bu ayki konuğu Show TV ve Sky Türk 360 Televizyonu Haber Genel Yayın Yönetmeni Tuba Atav oldu.
“Görsel-İşitsel Medyada Kadınlar'' konulu konferansı RTÜK Başkanı Prof Dr. Davut Dursun, Üst Kurul ÜyeleriHülya Alp, Süleyman Demirkan, Dr. A. Vahap Darendeli, basın mensupları ve RTÜK personeli izledi.
RTÜK Başkanı Davut Dursun'un ardından konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Tuba Atav ''Kadınların ayrımcılığa uğradığı konusunda hemfikiriz ki bugün bu konuda bir konferans veriliyor. Örneğin ‘medyada erkek’ diye bir başlık yok.” şeklinde konuştu.
Atav kadının medyadaki yerini ve kişisel deneyimleri ışığında haberciliğin kadınlar açısından zorluklarını anlattığı konuşmasında, Ankara Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmadan elde edilen medyada kadın çalışanlara ilişkin bazı istatistikleri de dinleyicilerle paylaştı.
Kadın duyarlılığının, annelik içgüdüsünün ve altıncı hissin birleşmesiyle kadın yönetici olarak kendisini avantajlı hissettiğini belirten Atav, “Biz aslında cinsiyetsiz çalışıyoruz. İşimizi yaptığımız anda cinsiyetin bir önemi yok. Öncesinde veya sonrasında sıkıntılar var ama o anda yok” diye konuştu.
Show TV kanalının genel anlamda kadınlara karşı hassas olduğunu belirten Atav, Show TV kanalında izdivaç programı olmadığını hatırlattı.
Haber servisinde kadınların yarattığı farklara değinen Atav, şunları söyledi: “Biz kadınları acz içinde ve zayıf göstermekten kaçınıyoruz, duygu sömürüsüne yer vermiyoruz, ‘kadın şoför’ gibi ayrımcı bir dil kullanmamaya özen gösteriyoruz, amacı sadece kadın vücudunu göstermek olan ‘bikini sezonu açıldı’ şeklinde haberlere yer vermiyoruz, kadının zekâsını ve varlığını küçümsemiyoruz.”
Kadınların siyasete girmelerinin veya yönetici olarak atanmalarının artmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Atav, ancak sadece kadınlık veya erkekliğin tek başına bu görevler için yeterli olamayacağının, başka meziyetlerin de olması gerektiğinin altını çizdi.
Show TV’de yönetici görevi kendisine verildiğinde onur duyduğunu söyleyen Atav, “ancak bu noktaya gelene kadar çok büyük fedakârlıklarla çalıştık. Sağlığımızdan, tatillerimizden, aile yaşantımızdan özveride bulunduk. Bu mesleğin doğası bu. Doğal seleksiyon var. En çok azmeden bu meslekte kalabilir. Bir yönetici de bunu görürse değerlendirir.”
Yöneticilik görevine gelmesinin kadınlar için umut, erkekler için de örnek olduğunu anlatan Atav, ancak medyanın hala erkek dünyası olduğunu, tercihleri hala erkeklerin yaptığını ifade etti.
Konuşmanın ardından geçilen soru-cevap kısmında Atav, özel televizyonların ortaya çıktığı ilk yıllarda kendi formatlarını oluşturan “medya dahilerinin” olduğunu bugün ise güzellik yarışmalarından çıkıp “ben haberci olmak istiyorum” diye gelenlerin sayısının çok azaldığını anlattı. Bir soru üzerine Atav, RTÜK’ün yeni Kanunla haberlerde müzik kullanımını kaldırmasıyla başlarda bocaladıklarını ancak daha sonra alıştıklarını söyledi. Haberin haber olarak verildiğinde değerli olduğunu ifade eden Atav, başka bir formata dönüştüğünde onun gerçeklikle bağının koptuğunu sözlerine ekledi. RTÜK’ün uyarısına gerek kalmadan kendi içlerinde bazı standartlar oluşturduklarını anlatan Atav, “örneğin bir şehit annesinin acı halinin reyting aracı olarak kullanılmasına karşıyım. Acıdan nemalanmayalım. Bunun izahı yok, hiç kimseye faydası da yok” dedi. Sohbet esnasında Atav kendi yaşadığı sıkıntılardan yola çıkarak çalışanların annelikle ilgili tüm haklarını kullanabilmeleri konusunda özel bir hassasiyet gösterdiğini söyledi.
Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından yayınların kaydedildiği Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi (SKAAS) odası ile izleme uzmanlarının odaları da gezilerek Tuba Atav’a izleme sisteminin altyapısı ve kullanımı hakkında bilgiler verildi. (21.06.2012, Ankara)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



