RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun: “Yeni bir sisteme geçmek kolay olmayacak ama kısa zamanda ayak uyduracağımızı umuyorum.”
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunla ilgili olarak, “Yeni bir sisteme geçmek kolay olmayacak ama kısa zamanda ayak uyduracağımızı umuyorum” diye konuştu.
RTÜK personeline yönelik olarak düzenlenen, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile ilgili Bilgilendirme Panelinin açılışında konuşan Prof. Dr. Davut Dursun, Şubat ayının yayıncılık sektörü ve RTÜK için bir dönüm noktası olduğunu, 6112 Sayılı Yasanın yürürlüğe girdiğini böylece aşina olduğumuz kavram ve sayıların değiştiğini ifade etti. 2005 yılında göreve geldiklerinde kurumun gündemindeki en önemli konulardan birinin yasanın tadil edilmesi olduğunu hatırlatan RTÜK Başkanı, o günlerde başlayan kanun değişikliği sürecinin 2011 yılında tamamlandığına dikkat çekti. Daha önce yürürlükte olan 3984 Sayılı Kanunun, 1994’te, henüz Türkiye özel yayıncılığa alışmamışken, devlet tekeli sürerken, fiilen yayınların başlaması nedeniyle, fazla tartışılmadan, ilgili tarafların görüşü alınmadan, Avrupa’daki mevzuat tercüme edilerek hazırlandığını söyleyen Prof. Dr. Davut Dursun, bu nedenle kısa zamanda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Kanunun öngördüğü frekans tahsislerinin, gerekli düzenlemelerin ve hatta denetlemelerin yapılamadığına, aradan on yedi yıl geçtikten sonra radyo ve televizyon yayıncılığı alanını yeniden düzenleyen 6112 Sayılı Kanunun yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Dursun, “Yeni bir sisteme geçmek bizim için kolay olmayacak ama kısa zamanda ayak uyduracağımızı umuyorum, bekliyorum” diye konuştu.
Daha sonra 6112 Sayılı Kanunun getirdiği yeni düzenlemeler hakkında bilgi veren Dursun, yeni kanunun sayısal frekans ihalesinin gerçekleştirilmesini öncelikle öngördüğünü söyledi. Buna göre kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde frekans planlamasının, takip eden bir yıl içinde de tahsislerin yapılacağını bildiren Dursun, kanunun en önemli yeniliklerinden birinin takvim vermesi ve öncelikleri belirleyip hedefleri koyması olduğunu açıkladı.
Yeni yasayla müeyyide sisteminde ciddi bir değişikliğin söz konusu olduğunu belirten RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun etkin bir para cezası sisteminin öngörüldüğüne dikkat çekti.
Türkiye’deki yayıncılık mevzuatının AB normlarına uyumlaştırılmasının RTÜK’ün önemli bir sorumluluğu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Davut Dursun 6112 Sayılı Yasayla AB ile uyumu büyük ölçüde gerçekleştirdiklerini vurguladı.
RTÜK Başkanı daha sonra 6112 Sayılı Yasanın kurum teşkilatı ve personeli ile ilgili getirdiği düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Üst Kurul Üyesi Taha Yücel de yaptığı konuşmada, yeni yasayla yepyeni bir sektörün ortaya çıkacağını ve kalıcı değişikliklerin zamanla kendini hissettireceğini ifade etti. Yeni yasayla getirilen en önemli 3 değişikliğin, Avrupa Birliği mevzuatına uyum, medya sahipliği ve sayısal yayına geçiş konularında olduğunu vurgulayan Yücel, 6112 Sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yayıncıların kullandıkları karasal frekanslar için kullanım bedeli ödeyeceklerini kaydetti. Yeni yasanın ekonomik ve teknik anlamda getirdiği yeniliklere değinen Taha Yücel, yeni kavramların ve tanımların mevzuata girdiğini, pratikte uygulanamaz tanımların kaldırıldığını, TRT’nin yeniden RTÜK denetimine alındığını, RTÜK ve BTK arasındaki yetki karmaşasının büyük ölçüde giderildiğini ifade etti. Yeni yasaya büyük bir deneyimin aktarıldığını söyleyen Yücel, sektör ve ülkemiz için iyi ve başarılı bir düzenleme olması dileklerini iletti.
Daha sonra RTÜK 1. Hukuk Müşaviri Arslan Narin, RTÜK personeline, yeni yasanın getirdiği yenilikler ve uygulama süreci hakkında bilgiler verdi.
RTÜK İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanı Muhsin Kılıç’ın yeni kanunun teknik boyutuna ve frekans ihale sürecine ilişkin verdiği bilgilerin ardından, son olarak RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Nurullah Öztürk de yeni kanunun izleme ve değerlendirme sürecine etkileri başlıklı bir sunum yaptı.
Panel, soru cevap bölümüyle sona erdi. (08/03/2011)