RTÜK Başkanı Prof. Dr. Dursun: ''AB'deki çağdaş standartlar neyse, bizde de aynı standartlar söz konusudur.''
Seminere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ile Üst Kurul Üyeleri Hülya Alp, Esat Çıplak, Süleyman Demirkan, Dr. Hamit Ersoy ve Doç. Dr. Ahmet Yıldırım katıldı.
Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun açılışta yaptığı konuşmada, bu seminerle yerel ve bölgesel yayıncıları RTÜK olarak yasal gelişmeler hakkında bilgilendireceklerini, yaşadıkları sorunlara birlikte çözüm üretmeye çalışacaklarını ifade etti.
Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde bulunduğunu belirten Dursun, Türkiye’nin önemli siyasi hedefinin de AB'ye tam üyelik olduğunu kaydetti.
Dursun, görsel işitsel medya alanında, yasal düzenlemelerin müktesebatın uyumu çerçevesinde gerçekleştiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
''Şu anda mevcut RTÜK yasası, 6112 sayılı yasa AB standardında bir yasadır. AB'deki çağdaş standartlar neyse bizde de aynı standartlar söz konusudur. Teknolojik gelişmeleri önceleyen bir yasadır. Bir diğer önemli yenilik ise bu yasa, ticari iletişim diye yeni bir kavram getirdi. Yani reklam, tele alışveriş, sponsorluk, ürün yerleştirme gibi 4 ayrı reklam türünü ticari iletişim kavramı ile ifade ederek, bunu da bir tür ifade özgürlüğü bağlamında mütalaa edip buna ilişkin düzenlemeler yaptı. Türk görsel ve işitsel medya sektörüne şimdiye kadar tanışmadığı ürün yerleştirme sistemini getirmiş oldu. Ürün yerleştirme henüz yerel ve ulusal medya mensuplarının uygulamada rahatlıkla hareket ettikleri bir alan olmamakla birlikte ileriye yönelik olarak bunun yayıncılar için önemli bir mecra olduğunu, onlara nefes aldırma noktasında ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu bakımdan dünyanın başka ülkelerinde olduğu gibi bizde de ürün yerleştirme sistemi diye bir sistem var. Reklamlardan alınan pay yüzde 5'ten yüzde 3'e indi. Bu yayıncıların yakından bildiği bir durum. Artık programlarda, program öncesinde, programın içeriği hakkında izleyiciyi bilgilendirme amacına yönelik olarak bir sembolün kullanılması yasal bir zorunluluktur. Hala bazı televizyon yayıncılarının işaret kullanmadan yayın yaptıklarını biliyoruz. Bu yayıncı arkadaşlara bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu bir yasal zorunluluktur. Diğer yeniliklerden biri de tahsiste bir yıl tecrübe şartı öngörülmesidir.''
Dursun, elektronik duyuru sistemini de getirdiklerini, yayın kuruluşuna duyuruyu elektronik posta yoluyla yaptıklarında yasanın bunu normal bir duyuru olarak kabul edeceğini söyledi.
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise, Diyarbakır'ın tanıtımının iyi yapılması gerektiğini bu konuda algının iyi yönetilmesi gerektiğini kaydetti. Gelişme ve değişimlerin doğru bir şekilde tespit edilerek, izleyicilere sunulmasını istediklerini ifade eden Toprak, bu konuda medya çalışanlarına çok büyük görev düştüğünü belirtti.
Vali Toprak, manşetlerin seçilmesine özen gösterilmesi, manşetin içerikle örtüşmesi gerektiğini de dile getirerek, ''Biz başta olmak üzere doğru bilgileri medya kuruluşlarına en hızlı ve doğru bir şekilde iletmeliyiz, medya kuruluşları da bu konularda haberleri yaparken manşetlerine dikkat etmelidir. Bu tür toplantılar bölgemizde daha yaygın bir şekilde yapılmalıdır'' dedi.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır'ın çok gizli kalmış bir hazine olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de bölgede ve Türkiye'de çok dilli yayıncılık ihtiyacının giderek kendisini hissettirdiğini belirterek, böylece toplumun tüm ihtiyaçlarına yanıt olma noktasında şimdiden mevzuat ve teknik altyapı konusunda hazırlanmak gerektiğini söyledi. Baydemir, bir izleyici olarak dizilerde kullanılan dil konusunda rahatsız olduğunu da dile getirdi.
Üst Kurul Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım’ın Oturum Başkanı olduğu öğleden sonraki bölümde ise İzin ve Tahsisler Dairesi Başkan Yardımcısı Necmi Kapıcı “Yayın Lisansına İlişkin Düzenlemeler ve Sayısal Yayıncılığa Geçiş Hazırlıkları”,TV 24 ve Star Gazetesi Güneydoğu Bölge Temsilcisi Şeyhmus Çakan “Ulusal Medyadaki Haberlerin Güneydoğu’daki Yansımaları”, Adıyaman ASU TV Program Yapımcısı İskender Korkut “Yerel Yayıncıların Başlıca Sorunları” konularında konuşmalar yaptılar.
Seminere Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli, Batman, Siirt, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep ve Kilis ile ilçelerinde yayın yapan yerel ve bölgesel medya hizmet sağlayıcıları katıldı. (21.05.2012)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



