RTÜK Başkanı Prof. Dr. Dursun: “Artık sayısal yayıncılığın dışında kalmamız mümkün değil.”
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM)'nin İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yürüttüğü RATEM Akademi Projesinin sonuç toplantısı 12 Eylül 2012 tarihinde İstanbul’da yapıldı. Toplantıya Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Üst Kurul Başkan Vekili Taha Yücel ile Üst Kurul Üyesi Dr. A. Vahap Darendeli de katıldı.
Sayısal yayına geçiş sürecinde, ihtiyaç duyulan eğitim faaliyetlerinin ve sektörel araştırmaların gerçekleştirileceği bir merkez kurulması hedefiyle oluşturulan projenin sonuç toplantısında projenin çıktıları değerlendirildi ve RATEM Akademi’nin yapısına temel oluşturacak sonuçlar elde edilmesi amacıyla “Sayısal Yayıncılık Temelli Eğitim Müfredatına İlişkin Öneriler” başlıklıbir panel düzenlendi.
Beykent Üniversitesi'nin Taksim yerleşkesinde düzenlenen ''Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Akademi Projesi''nin sonuç toplantısında konuşan Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Dursun, bilgiye her zaman ihtiyaç olduğunu, bu ihtiyacın toplumda her zaman hissedildiğini söyledi. Dursun, bilgiye olan ihtiyacın, teknolojik gelişmelerin hızından kaynaklandığını ifade ederek, herhangi bir teknolojiyi henüz özümsemeden, yeni bir gelişmeyi tam içselleştirmeden, onlarla ilgili bilgileri tam öğrenmeden, yeni bir gelişmenin meydana geldiğini kaydetti.
Radyo ve televizyon yayıncılığı alanında yeni bir teknoloji olan sayısal yayıncılık konusuna değinen Dursun, sayısal yayıncılığın yeni bilgi ihtiyacını ortaya çıkarmasının, bilimsel etkinliklerin gündeme gelmesini tetiklediğini belirtti. Dursun, Türkiye'de şu anda analog teknolojiyle yayın yapıldığını aktararak, ABD başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin sayısal yayıncılığa geçtiğini dile getirerek, şöyle devam etti: ''Bizim de artık sayısal yayıncılığın dışında kalmamız mümkün değil. Sayısal yayıncılık şu anda bizim ve sektörün gündeminde olan birinci konudur diyebiliriz. 3 Mart 2011'de yürürlüğe giren 6112 Sayılı Yasa sayısal yayıncılığa geçiş konusunda net, tartışmasız bir takvim ortaya koymuştur. Önceki yasamızda böyle bir uygulama olmadığı için 2006 yılında başlatılan deneme yayınlarının sonu gelmedi. Çünkü yasal dayanağı yoktu. Oysaki bu tecrübeyle ortaya koyduğumuz yasa sayesinde yasal takvim birtakım eylemler gerektiriyor. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir sene içerisinde planın yapılması... Plan yapıldı, sonuçlandı bir bakıma. Onu takip eden süre içerisinde televizyonda frekans ihalelerinin sayısal ve karasal yayıncılık için ihalenin yapılması söz konusu. Onu takip edecek 2 yıllık süreç içerisinde paralel yayın öngörüyoruz. Bu sürede ülkede sayısal yayına geçilmesi öngörülüyor. Ona ilişkin uygulama takvimini sektöre iletiyoruz. Onların da görüşlerini alıyoruz.''
“Artık analog yayını ciddiye almıyoruz” diyen Dursun, “Türkiye, sayısal yayıncılığa geçecek mi, geçmeyecek mi? İhale olacak mı, olmayacak mı?” şeklindeki tartışmaların da geride bırakıldığını düşündüğünü anlattı. Dursun, “Bu sebeple sektörün, artık bu kanaatlerinden vazgeçerler düşüncelerini terk etmesi gerektiğini, yasaya takvimin konulmasıyla ikircikli tutumun bittiğini, RTÜK'ün de bu amaca ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüğünü ve bunun gereklerine uygun davranmaları gerektiğini bilmelerini istiyoruz” diye konuştu.
Sayısal yayıncılığa geçişte olması gereken kriterlerden birisinin de “sayısal yayıncılığın bilgileriyle donanmak” olduğunu aktaran Dursun, sektördeki konuyla ilgili kişilerin, bu konuda yetişmeleri için birtakım çaba ve gayretlerin sarf edilmesi gerektiğini vurguladı. Dursun, sektörün, teknolojik ürünlerin yanı sıra insan kaynağına da yönelmesi gerektiğini kaydetti.
Karasal yayıncılıktan sayısala geçme konusunda karar verilmesi gereken önemli bir hususun olduğunu belirten Dursun, “Biliyorsunuz ki artık klasik, yani SD yayın terk ediliyor. HD yayın konusunda gelişme var. Bu konuda yayıncılara anket uyguladık. Büyük eğilim HD yayından yana. Ancak bazı yayıncılar, yayının HD olması halinde yayıncı sayısının azalacağını düşünüyor. Bu konuda karar vermiş değiliz. Bunun kararını önümüzdeki günlerde vereceğiz. Ancak gördüğüm, dünya genelinde artık SD yayın terk ediliyor. Hatta 3D'ye geçilmek isteniyor” şeklinde konuştu.
RATEM Başkanı Dursun Güleryüz de projenin, birliğin uzun süredir uygulamayı hedeflediği bir fikir olmasına karşın maddi imkânsızlıklar nedeniyle hayata geçirilemediği söyledi. Güleryüz, mevcut personel niteliğinin, radyo ve televizyon yayıncılığında yaşanan hızlı değişime ayak uydurmakta sorunlar yaşadığını ifade ederek, “Sektör içinde kabul görmüş mesleki bir eğitim programının olmayışı, yıllara dayalı olarak mevcut personelin gelişimini destekleyecek altyapının oluşmamasına neden olmuştur” dedi. Sektördeki diğer bir sorunun ise medyaya özel araştırma ve uygulama çalışmaları gerçekleştiren nitelikli ve sektöre hakim bir araştırma merkezinin olmayışının olduğunu kaydeden Güleryüz, şunları belirtti: “Belirtilen bu sorunlar dahilinde proje kapsamında, özellikle üniversiteler, reel sektör ve kamu ile olan işbirliği içinde faaliyet odaklı çalışma öngörülen RATEM Akademi, tarafların sektörle ilgili çalışmalarına temel oluşturacak ve RATEM'in öngördüğü sektörel gelişime yönelik çalışmalarına süreklilik kazandıracaktır. Ayrıca merkezde yürütülecek eğitim faaliyetleriyle, radyo ve televizyon yayıncılığı alanında çalışanların bilgi birikimlerinin artması, değişen teknolojik gelişmelere sektör çalışanlarının ayak uydurmasının sağlanması, yakın zamanda sayısal yayıncılığa geçecek olan ülkemizde bu geçişin sancısız atlatılması ve sektörün hizmet standartlarının yükseltilmesi amaçlanıyor. Projemizin bir diğer ayağı da uzaktan eğitim sisteminin kurulması suretiyle, RATEM Akademi eğitim programlarının ilk etapta komşu ülkeler olmak üzere diğer ülkelere ulaştırılmasıdır. Bu eğitim programının özellikle Türkiye yayıncılık sektörüyle etkileşim içinde olan Orta Doğu ve Balkan ülkeleri ile Türki cumhuriyetlerine ulaşmasının sağlanmasıyla Türkiye, sayısal yayıncılığa geçişte bölgede öncü konumuna gelecektir.”
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdülmecit Karataş ise RATEM Akademi projesinin, birçok projeyi geride bırakıp desteğe hak kazandığını söyleyerek, “Sayısal yayıncılık alanında ülkemizin birçok ülkeyle rekabeti bizim için önemli. Bu konuda geliştirilecek olan projelere ajans olarak destek olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. (13.09.2012)