RTÜK Engellilerin Yayın Hizmetlerine Erişimini Teşvik Edecek.
RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel, engellilerin yayın hizmetlerine erişimini teşvik etmek amacıyla yürütülen bir çalışmanın çok yakında Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna sunulacağını, böylece görme ve işitme engellilerin yayınlardan yararlanmalarının sağlanacağını açıkladı.

Sempozyumda konuşma yapan RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel, 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6112 Sayılı Yasaya önemli bir madde eklenerek engelli ve yaşlıların yayın hizmetlerine ulaşımını ve yeni yayın teknolojilerine erişimini teşvik etmenin RTÜK’ün görevleri arasında sayıldığını kaydetti.
Taha Yücel bu kapsamda RTÜK’ün sayısal yayıncılığa geçiş için yürüttüğü çalışmalarda karasal sayısal yayıncılıkta alıcı standartları arasında isteğe bağlı alt yazı imkânının da eklendiği bilgisini verdi. Taha Yücel konuşmasına şöyle devam etti: “Böylelikle tüm ortamlarda uydu, kablo ve karasal ortamda alt yazılar gerektiğinde açılıp kapanacak şekilde izleyicilere sunulacak ve bu sayede birçok programın daha kolay izlenmesi sağlanacak. Tabii bu noktada yayıncıların ürettiği yayınlarda özellikle dizilerde bu tür alt yazıları da hazırlamaları önemli bir konu. Yakın zamanda yayın kuruluşlarının sivil toplum örgütleriyle ve platform işletmecilerinin yetkilileriyle bir toplantı yaptık ve onlardan RTÜK’ün bu görevini yerine getirmesi için bizden beklediklerini ve RTÜK’ün teşvik edebileceği noktaları kendileri açısından değerlendirip sunmalarını talep ettik. Bu çalışma yakında Üst Kurula sunulacak, bu sayede yayınlarla ilgili özellikle görme engellilerin radyo yayınlarından istifadesi, duyma engellilerin ise televizyon yayınlarından istifadesi sağlanmış olacak.”
RTÜK olarak toplantıya katılma nedeninin, işitme engellilerin yayın kuruluşlarından beklentilerini anlamak ve yapılacak düzenlemelerde bunlara yer vermek olduğunu ifade eden Yücel, RTÜK tarafından yapılan incelemelerde yurt dışındaki bazı ülkelerde özellikle işitme engellilerin işaret dilinden daha çok kendileri için özel olarak hazırlanmış alt yazıları %70 oranında tercih ettiklerinin, çok az bir oranda işaret dilini talep ettiklerinin görüldüğünü belirtti.
Türkiye için bu hususun yetkililerden öğrenilmesi ve bu çerçevede çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen Yücel, özellikle banttan yayınlanan programlardan başlamak suretiyle, ileride canlı yayınlar için de yeni teknolojilerin imkân verdiği ölçüde, sesi yazıya dönüştüren teknolojilerin kullanılarak haberler, futbol yayınları gibi yayınların canlı olarak engelli vatandaşların istifadesine sunulması konusunda da çalışmaların olabileceğini söyledi. (31.05.2012)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



