RTÜK, Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkelerini Yayıncılara Anlatmaya Bengü Türk'ten Başladı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında hazırlamış olduğu ”Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler” konusunda medya kuruluşlarıyla iş birliği çerçevesinde bilgilendirme ziyaretlerine başladı. Bu çerçevede RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Üst Kurul Üyesi Dr. Deniz Güçer ve RTÜK uzmanlarından oluşan heyet, Bengü Türk’e ziyaret ederek medyada kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin etik ilkeler konusunda önemli bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Bengü Türk yöneticileri ve çalışanlarının katıldığı toplantıda, medyada kadına yönelik şiddete ilişkin etik ilkeler üzerine bilgilendirme yapılarak yayıncılara rehberlik sağlandı.
Bengü Türk yöneticileri ve çalışanlarının katıldığı toplantıda, medyada kadına yönelik şiddete ilişkin etik ilkeler üzerine bilgilendirme yapılarak yayıncılara rehberlik sağlandı.
Başkan Şahin’den Bengü Türk’ e Teşekkür
Ziyaret, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in, Bengü Türk Genel Yayın Yönetmeni Ünal Kaya’yı yayıncılıkta gösterdikleri hassasiyet dolayısıyla tebrik etmesiyle başladı. Şahin, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
“RTÜK ilkelerine sıkı sıkıya bağlı, doğruyu ve haberi etik çerçevede aktaran bir yayın kuruluşu olarak bizi gururlandırıyorsunuz. Bu duruşunuz için sizlere teşekkür ediyor, yayın politikanızdaki hassasiyetinizden dolayı Bengü Türk’ü tebrik ediyorum. Ayrıca, kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki duyarlılığınız ve medya yayıncılığında etik ilkelere verdiğiniz önem, toplumsal farkındalığı artırma yolunda büyük bir adım atılmasına katkı sağlıyor. RTÜK olarak, kadına yönelik şiddetle mücadeledeki kararlı duruşumuzu sürdürüyor ve medya kuruluşlarını, şiddetle mücadele konusunda toplumsal bilinci arttıracak yayın politikaları geliştirmeye teşvik ediyoruz”.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler Tanıtıldı
Toplantıda, RTÜK Üyesi Dr. Deniz Güçer, RTÜK’ün kadına yönelik şiddetle mücadeledeki kararlı duruşunu vurgulayarak, “Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler" in sunumunu yaptı. Etik İlkeler Rehberi’nde yer alan 8 madde detaylı bir şekilde açıklanarak, yayıncılara bu ilkelerin haber içeriklerinde nasıl uygulanması gerektiği aktarıldı.
İlkeler şu şekilde sıralandı:
Mağduru Değil, Faili Göster: Haberlerde mağdurun değil, failin eylemleri ve sorumluluğu vurgulanmalı.
Şiddeti Meşrulaştırma: Şiddet hiçbir şekilde haklı gösterilmemeli veya olağanlaştırılmamalı.
Saygın Değil, Suçlu: Failin davranışları romantize edilmemeli, suçlu olduğu net bir şekilde belirtilmeli.
Mücadeleyi Destekle: Şiddetle mücadele eden mekanizmaların, yasal süreçlerin ve destek hizmetlerinin bilinirliği artırılmalı.
Çocuklara Örnek Ol: Çocuk izleyiciler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek içeriklerden kaçınılmalı.
Güçlü Kadını Anlat: Kadınların toplumdaki güçlü ve bağımsız rollerine dikkat çekilmeli.
Kadını Güçlü Anlat: Kadınları güçlendiren, ilham veren örnekler paylaşılmalı.
Cezayı Yayınla, Adaleti Göster: Suç işleyenlere verilen cezalar ve adaletin sağlanma süreçleri kamuoyuna doğru bir şekilde aktarılmalı.
Olumlu ve Olumsuz Örneklerle Anlatıldı
RTÜK Üyesi Dr. Deniz Güçer, sunumunda etik ilkelerin doğru uygulanması için olumlu ve olumsuz örneklerden yararlandı. Şiddet olaylarının teknik detaylarına yer verilmemesi gerektiğini vurgulayan Üye Dr. Güçer, görüntülerde mağdurları rencide edecek unsurlardan, abartılı efektlerden ve sansasyonel başlıklardan kaçınılmasının önemine değindi. Ayrıca, KADES ve ALO 183 gibi destek hatlarının tanıtımıyla ilgili bilincin artırılmasının, medya kuruluşlarının sosyal sorumluluk görevleri arasında olduğunu belirtti.
Bengü Türk’ten Mücadeleye Destek Sözü
Toplantıda konuşan Bengü Türk Genel Yayın Yönetmeni Ünal Kaya, RTÜK’ün koyduğu ilkelerle uyumlu bir yayın politikası izlemeye devam edeceklerini belirtti. Kaya, şunları söyledi:
“Toplum için yayıncılık yapıyorsak, içeriği yayına çıkmadan önce bizim denetlememiz gerekiyor. Bu otokontrolü sürdüreceğiz ve etik ilkeler doğrultusunda yayıncılık anlayışımıza devam edeceğiz.”
Etik İlkeler, Kadına Şiddetle Mücadelede Yeni Bir Adım
RTÜK’ün Bengü Türk’te gerçekleştirdiği bu anlamlı ziyaret, medya kuruluşlarının toplumsal farkındalık yaratma konusundaki kritik rolünü bir kez daha gözler önüne serdi. Kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik etik ilkelerin uygulanması, medya içeriklerinin toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmasına katkı sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendirildi.