Spor Programları Rehber İlkeleri Belirlenecek
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Televizyon Yayıncıları Derneği tarafından düzenlenen “Spor Programları Değerlendirme Toplantısı”nda, ilgili kurumlar, meslek örgütleri ve spor programlarının temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu tarafından, “Spor Programları Rehber İlkeleri”nin belirlenmesi kararlaştırıldı.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Başkan Vekili Taha Yücel, Üst Kurul Üyeleri Dr. A. Vahap Darendeli, Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, Hülya Alp, Dr. Hamit Ersoy, Süleyman Demirkan, Esat Çıplak, Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Adem Gürses, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, Türkiye Süper Lig Profesyonel Futbol Kulüpleri Birliği Başkanı Halil Ünal, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Spor Yazarları ve Spor Kulübü Derneği Naci Arkan ile televizyon kanallarının temsilcileri ve spor programlarının sorumluları katıldılar.
Toplantının açılış bölümünde konuşan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, son dönemde televizyonlardaki spor programlarında görülen yayın ihlalleri ve izleyicilerden gelen yoğun şikâyetler nedeniyle, tüm tarafların katılımıyla bir çözüm platformu oluşturmak ve çözüm yollarını değerlendirmek amacıyla toplantı düzenlediklerini açıkladı. Dursun, Üst Kurulun kanunla verilmiş görevlerinden birinin, yayın hizmetleri ile ilgili gelişmeleri takip etmek, sektöre ilişkin genel stratejileri, ortak denetim, özdenetim ve ortak düzenleme mekanizmalarını belirlemek; yayın hizmetlerinin ülkemizde gelişmesini sağlayacak çalışma ve teşviklerde bulunmak olduğunu söyledi. Bu görev çerçevesinde, Üst Kurul tarafından bugüne kadar değişik temalarla ilgili, yayın kuruluşlarının çeşitli düzeylerdeki temsilcileriyle çok sayıda müzakere toplantısı gerçekleştirildiğini belirten Dursun, kamuyu temsilen düzenleyici otorite olarak RTÜK ile sivil toplumu temsilen, ulusal televizyon kanallarımızın çatı kuruluşu olan Televizyon Yayıncıları Derneğinin, birlikte, uyum içerisinde çalışmalar sergilediğini söyledi. Televizyon kanallarında spor programlarının değerlendirileceği bu toplantının da ev sahiplerinin RTÜK ve TVYD olduğuna dikkat çeken Dursun, Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Adem Gürses’e duyarlılığı için teşekkür etti.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın, kamu otoritesini temsilen toplantıyı onurlandırarak konuyu ne kadar önemsediğini gösterdiğini belirten Dursun, başta Gençlik ve Spor Bakanı olmak üzere, toplantıya katılan tüm kurum temsilcilerine ve spor programlarının sorumlularına teşekkür etti.
Dursun, Spor Programları Değerlendirme Toplantısının amacının son dönemde sporda yaşanan sorunların tümünü genel olarak masaya yatırıp çözüm aramak değil, işin yayın boyutunda yaşanan sorunları konuşup tartışmak ve çözüm üretmek olduğunu vurguladı ve “Konu diğer yönüyle kapsayıcı bir şekilde zaten ilgili taraflarca değerlendirilmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığının bu konuda ciddi çalışmaları bulunmaktadır. Ama bu toplantının kapsamı, spor programlarında yaşanan yayın ihlalleriyle, bir anlamda RTÜK’ün yetki alanıyla sınırlıdır” diye konuştu.
Spor Programları Değerlendirme Toplantısına, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin dışında, sadece spor kanallarının yöneticileri ile daimi olarak spor programı yayınlayan kanalların spor programı sorumlularının ve sunucularının davet edildiğine dikkat çeken Dursun, toplantının amacının herhangi bir kanalı ya da programı hedef almak değil, ortak bir soruna ilkesel düzeyde çözüm aramak olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“RTÜK olarak zaten yayın ihlallerine müeyyide uyguluyoruz, ama her şey olup bittikten sonra. Peki spor programlarındaki bu kötüye gidişi önleyebilir miyiz, bu sorunun cevabını arıyoruz. Sorunlu bir çalışma alanındaki sorunların kaynağını ve çözüm yollarını, o alanda çalışanlarla, sektörle beraber belirlemek için bir araya geldik. Sayın Bakan burada, federasyon ve kulüpler birliği burada, RTÜK Üyeleri burada, TRT Genel Müdürü burada. Hepimiz sizi dinlemek ve birlikte çözüm aramak için geldik.”
Açış konuşmalarından sonra basına kapalı olarak devam eden toplantı üç buçuk saat sürdü. Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun spor programlarında yaşanan yayın ihlalleriyle ilgili tespitlerinin paylaşıldığı toplantının sonunda RTÜK Başkanı Prof. Davut Dursun ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç birer açıklama yaptı.
RTÜK Başkanı Davut Dursun, ''Spor programlarının durumu, bu programların yapımına yönelik sıkıntılar ve mevcut programlarda yaşanan olumsuzlukların giderilmesi konusunda yapılabilecekleri konuştuk. Farklı önerilerde bulunanlar oldu. Biz bunları not ettik. En somut sonucu spor programlarının ele alınışına ilişkin olarak izlenmesi gereken rehber ilkelerin belirlenmesi oldu. Bu çerçevede bir alt komisyon kurulması ve bu komisyonun çalışarak ortak rehber ilkeleri belirlemesi konusunda bir karar çıktı'' diye konuştu. Dursun, kurumsal temsilciler ile spor programlarının sorumlularından oluşan alt komisyonla ilgili olarak şöyle konuştu:
''Televizyon Yayıncıları Derneği, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Türkiye Futbol Federasyonu, Merkez Hakem Kurulu, Türkiye Spor Yazarları Derneği ve Spor Genel Müdürlüğü'nden birer temsilci ile spor programlarının sorumlularını temsilen İlker Yasin, Faik Çetiner, Serhat Ulueren ve Mehmet Şeyhoğlu'nun yer alacağı bir komisyon kuruldu. Bu komisyon, spor programlarının sunumu konusunda rahatsızlık oluşturacak konuların izalesiyle ilgili birtakım rehber ilkeler belirleyecekler. Mevcut yayınlar rahatsızlıklarını olduğu gibi sürdürürse RTÜK'ün zaten yasadan kaynaklanan yetki ve sorumlulukları var. Bunları kullanıyoruz, kullanmaya da devam edeceğiz. Komisyonun cezalandırması söz konusu değil. Sadece rehber ilkeleri belirleyecek. Bu ilkelere herkes uyarsa problemlerin azalacağını umuyoruz.''
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise, saatler süren faydalı bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Taraflar arasında konuşulması gereken konular konuşuldu. Sporun bütün ilgili tarafları, TFF, MHK, Kulüpler Birliği Vakfı, spor adamları, yayıncılar, genel yayın yönetmenleri ve spor müdürleri, yaşanması gereken konular hakkında söylemesi gerekeni söyledi. Bizim söylediğimiz de şudur; evet Türkiye'de birtakım olumsuz olaylar yaşanmaktadır. Bu olumsuz olayların sona erdirilmesi aklıselim insanların en önemli görevidir'' ifadelerini kullandı. Gerçekçi adımlar atılması durumunda yaşanan tribün olaylarının giderilebileceğini aktaran Suat Kılıç, şöyle konuştu:
''Gerçekçi adımlar atılırsa Türkiye'deki bütün olumsuz görüntüler kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırılabilir. Bunların hiçbiri Türkiye açısından başa bela, sona erdirilmesi mümkün olmayan olumsuzluklar değil. Taraflar, arzu ederse bu olumsuzlukların tamamı ortadan kaldırılabilir. Türkiye Cumhuriyeti, 2020 Olimpiyat Oyunlarına aday olan bir devlettir. Bu toplumda sporun tabana yayılması ve yaygınlaştırılması, spora gönül veren herkesin ortak sorumluluğudur. Türkiye'den dünyaya yansıyan spor görüntülerinin, resimlerinin ve olayların, olimpiyat ruhuyla bağdaşır bir zeminde olması, tüm vatandaşlarımızın ortak davasıdır. Bu kadar uluslararası organizasyonları gerçekleştiren bir ülkenin olumsuz görüntülerle anılmaması lazım. Futbolda yaşanan birtakım olayların diğer branşlara yansıtılmaması gerekir.''
Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını kaydeden Bakan Kılıç, ''RTÜK zaten üzerine düşen kanuni yetkilerini kullandı ve kullanmaya da devam edecek. 6222 Sayılı Kanun uygulamada. Hukuk adamları bu kanunu uygulamaya devam edecek. Biz istiyoruz ki empati yapalım. İnsan aklını kullanalım. Uzlaşı içinde olumsuzluklardan hızla geri adım atalım. Her kim olumsuzluklardan geri adım atarsa, milletimiz ve Türk sporu kendisini hiçbir zaman unutmayacaktır'' şeklinde konuştu. (19.12.2012, İstanbul)