ULUSLARARASI GELECEKLE İLETİŞİM ÇALIŞTAYI
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından, dünyanın farklı coğrafyalarına kültürel ve tarihî değerlerimizi tanıtmak ve bu coğrafyalarla olan kültürlerarası iletişimimizi kuvvetlendirmek amacıyla 2009 yılından bu yana Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayları düzenlenmektedir. Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayları, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklar başta olmak üzere, tarihsel ve kültürel bağlara sahip olduğumuz birçok farklı ülkeden gelerek ülkemizdeki iletişim fakülteleri dâhil farklı fakültelerde yükseköğrenim gören katılımcılarla gerçekleştirilmektedir. Bazen Türkiye’de bazen ise yurtdışında yapılan Çalıştaylar, katılımcılarımızın tamamıyla ve onların ülkeleriyle güçlü ilişkiler kurulmasına vesile olmaktadır.
Gelecekle İletişim Çalıştayları, Üst Kurulumuzun önemli kamu diplomasisi faaliyetlerinden biri olup, Stratejik Planlarda da her yıl düzenlenecek etkinlikler arasında yer almaktadır. Gelecekle İletişim Çalıştayları, akademik ve kültürel boyutlarıyla bütüncül programlar olarak hazırlanmaktadır. Bu çerçevede her Çalıştay için bir ana tema belirlenmekte ve akademik oturumlarda katılımcı ülkelerin temsilcilerinin tamamı bu temaya uygun olarak sunumlar gerçekleştirmektedir. Çalıştayların kültürel boyutu da yine ana tema etrafında titizlikle düzenlenen geziler, ziyaretler ve çeşitli kültürel etkinliklerden oluşmaktadır.
Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayının temel amacı geleceğin şekillenmesinde etkin olarak rol oynayacak gençlerin, ülkemizin ve gönül coğrafyamız olarak nitelendirilen dost ve kardeş ülkelerin tarihini ve kültürünü daha yakından tanımalarını sağlamak, böylece tarihî ve kültürel bir bağ kurmak veya var olan bağları güçlendirmektir.
Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştaylarına katılan öğrencilere program sonunda katılım sertifikası verilmekte ve öğrencilerin Çalıştay sırasında sundukları bildirilerin akademik nitelikli bir metne dönüştürülmesinin ardından Bildiri Kitabında yayınlanması sağlanmaktadır. Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştaylarının daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla Çalıştaylardan sonra titizlikle hazırlanan Bildiri Kitapları yayınlanmaktadır.
Bu amaçlarla çıkılan yolda ilk Çalıştay, 3-5 Mayıs 2009 tarihleri arasında Ankara’da, “Birinci Gelecekle İletişim Projesi” adıyla gerçekleştirilmiştir. Bu projenin ikincisi, 13-16 Mayıs 2010 tarihleri arasında Ankara, Kırıkkale, Amasya ve Samsun’da gerçekleştirilmiştir. İkinci Gelecekle İletişim Projesi’nde alınan kararın ardından, projenin adı “Gelecekle İletişim Çalıştayı” olarak belirlenmiştir.
Üçüncü Gelecekle İletişim Çalıştayı, 13-15 Mayıs 2011 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi ile iş birliği içinde, Antalya’da düzenlenmiştir. Üçüncü Gelecekle İletişim Çalıştayına farklı ülkelerden ülkemize yükseköğrenim görmek için gelen katılımcıların yanı sıra, daha evvel ülkemizde eğitimini tamamlayarak ülkesine dönmüş olan araştırmacılar ve Akdeniz Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler de katılmıştır.
Dördüncü Gelecekle İletişim Çalıştayı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Kıbrıs Yayın Yüksek Kurulu tarafından 03-05 Mayıs 2012 tarihleri arasında “Küçüklerin Korunması” ana teması ile gerçekleştirilmiştir. Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklardan gelen ve Türkiye’deki iletişim fakültelerinde eğitim gören genç araştırmacıları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde buluşturan bu Çalıştay, medyada küçüklerin korunması ile ilgili önemli akademik sunum ve tartışmalara alan açmıştır.
“Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarında Sayısal Yayıncılığa Geçiş, Sorunlar ve Çözüm Yolları” temalı Beşinci Gelecekle İletişim Çalıştayı, 16-18 Mayıs 2013 tarihleri arasında Edirne’de gerçekleştirilmiştir.
Altıncı Gelecekle İletişim Çalıştayı, 15-17 Mayıs 2014 tarihleri arasında “Engellilerin Medyada İletişim Hizmetlerinde Faydalanmasının Kolaylaştırılması” ve “İfade Özgürlüğünün Sınırları ve Medyada İfade Özgürlüğü” ana teması etrafında, Üsküp ve Prizren’de gerçekleştirilmiştir.
Çanakkale Zaferinin yüzüncü yılında gerçekleştirilen Yedinci Gelecekle İletişim Çalıştayı, 08-10 Mayıs 2015 tarihleri arasında Çanakkale’de düzenlenmiştir. Çalıştay, TİKA, YTB, BYEGM, TRT, Çanakkale Valiliği, 18 Mart Üniversitesi Rektörlüğü, Çanakkale Belediye Başkanlığı ile iş birliği içinde hazırlanmıştır.
Sekizinci Gelecekle İletişim Çalıştayı, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek ve Kazakistan’ın en büyük kenti Almatı’da düzenlenmiştir. 20-24 Mayıs 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen Çalıştaya, 97 davetli katılmıştır. Sekizinci Çalıştay, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü (TRT), Anadolu Ajansı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), TOGED, TÜRKSOY, Kırgız-Türk Manas Üniversitesi ve Almata Üniversitesi gibi kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yapılmıştır.
Dokuzuncu Gelecekle İletişim Çalıştayı, 03-08 Ekim 2017 tarihleri arasında, Romanya’nın Köstence ve Moldova’nın Komrat kentlerinde gerçekleştirilmiştir. Çalıştay kapsamında, 2016 yılında gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi etrafında, medya ve demokrasi temalı akademik oturumların yanı sıra, her iki ülkede de önemli kültürel ve tarihî ziyaretler düzenlenmiştir.
Onuncu Gelecekle İletişim Çalıştayı, 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında Özbekistan’ın Buhara, Semerkant ve Taşkent şehirlerinde gerçekleştirilmiştir. Çalıştaya, paydaş kurumlar olarak Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı, Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü (TRT), Anadolu Ajansı Türk Genel Müdürlüğü (AA) ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği de katılmıştır. Bu Çalıştayda, medyanın kültür, sanat ve turizm gibi farklı alanlar üzerinden kültürel değerlerimizin tanıtımına ne gibi katkılar sağlayabileceği üzerine tartışmalar yürütülmüştür.
On Birinci Gelecekle İletişim Çalıştayı, 24-27 Nisan 2019 tarihleri arasında Gaziantep ve Şanlıurfa illerimizde gerçekleştirilmiştir. Söz konusu Çalıştaya, Türkiye’deki iletişim fakültelerinde öğrenim gören kırk gencin yanı sıra Türkiye’deki üniversitelerden mezun olup ülkelerine dönen ve basın alanında çalışan beş mezun ve Türkiye’deki iletişim fakültelerinden akademisyenler katılmıştır. Çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü (TRT) ve Anadolu Ajansı (AA) destek vermiştir.
On İkinci Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayı, “Kurtuluş Savaşı’nın 100. Yılında Medya” temasıyla 30 Ekim-5 Kasım 2022 tarihleri arasında Samsun, Amasya ve Sivas illerinde düzenlenmiştir. Çalıştay kapsamında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde üç akademik oturum düzenlenmiştir. Programın akademik oturumlarında, Kurtuluş Savaşı’na uzanan süreç, Millî Mücadele Dönemi’nde yaşanan askerî, siyasi ve ekonomik gelişmeler ve iletişim imkânları, Millî Mücadele Dönemi’nin yurt içi ve yurt dışı basınında yer alış biçimi ile Kurtuluş Savaşı’nın günümüze yansımaları gibi konularda sunumlar yapılmıştır.
On Üçüncü Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayı, 9-13 Ekim 2023 tarihleri arasında, “Gönül Coğrafyamızda Medya ve Kültür İnşası” ana temasıyla, Bosna-Hersek’te düzenlenmiştir. On Üçüncü Gelecekle İletişim Çalıştayı ile her biri kendi ülkeleri için gelecek vadeden gençlerin, ülkemiz ve gönül coğrafyamız olarak nitelendirilen dost ve kardeş ülkeler kültürünü daha yakından tanımalarını sağlamak, tarihî ve kültürel bağlar kurmak amaçlanmıştır.