Sayısal Yayıncılık Nedir?
20.yy’ın son çeyreğinde haberleşme, iletişim ve yayıncılık alanında kullanılan tekniklerde hızlı ve önemli gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle sayısal iletişim tekniği kullanılarak yapılan radyo ve televizyon yayıncılık hizmetlerinde, analog yayın sistemlerine göre ses ve resim kalitesinin üstünlüğü yanında çeşitli bilgilerin de eş zamanlı olarak ve daha ekonomik koşullarla program iletme olasılığı, ülkeleri bu konudaki araştırmalarını derinleştirmeye sevk etmiştir. Başta ABD, Almanya ve İngiltere olmak üzere bir çok ülkede yapılan fizibilite çalışmaları ve saha denemeleri sonuçları 21.yy’ın yeni yayın sisteminin sayısal yayın sistemleri olacağını göstermiştir.
Sayısal televizyon, yayıncılıkta yeni bir metoddur. Sayısal teknoloji kullanılarak gerçekleştirilen bu yeni yayın metodu başta karasal(terrestrial) yayıncılık olmak üzere uydu(satellite), Kablolu TV, LMDS, MMDS ve MVDS yayıncılığında kullanılmaktadır.
Önceleri bir iki ülkenin bir araya gelerek yürüttükleri bu çalışmalar bilahare ITU’nun gündemine alınmış ve nihayet ilk milletlerarası toplantı 1995 yılında Almanya’da (Wiesbaden) ve ikincisi İngiltere’de (Chester-97) yapılmıştır. Bu toplantılarda ülkelere sayısal radyo ve televizyon yayınları için ayrılan frekans ve kanallar belirlenmiştir.
Sayısal yayınlarla ilgili gelişmeler Üst Kurul tarafından seminer ve fuarlara katılmak, internet üzerinden konu ile ilgili dökümanlar tetkik edilmek suretiyle yakından takip edilmiştir.
Yayın sistemlerinde Avrupa ile entegrasyonun gerekliliği yanında bu yeni teknolojinin yayın kalitesi ve yayıncılığa getirdiği ekonomik çözümleri dikkate alan Üst Kurul’umuz yakın gelecekte Ülkemizde de uygulamasına geçilebilecek olan sayısal yayınlar için Türkiye Radyo ve Televizyon Sayısal Frekans Planlarının hazırlanmasına karar vermiştir.
Bu maksatla Bilkent Üniversitesi ile 28 Ağustos 1998 tarihinde yapılan bir protokolla, Sayısal Radyo ve Televizyon Frekans Planlama Komisyonu oluşturulmuş ve çalışmalar başlatılmıştır.
Bu Komisyon;
- 12.06.2000 tarihinde, “Türkiye Karasal Sayısal TV Frekans Planı”nı tamamlayarak, ekleriyle birlikte 6 cilt halinde,
- 27.11.2000 tarihinde, “Türkiye Karasal Sayısal Radyo Frekans Planı”nı tamamlayarak, ekleriyle birlikte 3 cilt halinde,
Üst Kurula sunmuştur.
3984 Sayılı kanunda değişiklik yapan 15/05/2002 tarih ve 4756 Sayılı kanun gereği, Analog ve Sayısal Radyo ve Televizyon Frekans Planları Telekomünikasyon Kurumuna devredilmiştir. Telekomünikasyon Kurumu tarafından revize edilen Planlar Haberleşme Yüksek Kuruluna sunulmuştur.
Belirtilen çalışmalara paralel olarak, ilgili Başbakanlık Genelgesi çerçevesinde konuya ilişkin kuruluşlarla yapılan toplantılar neticesinde hazırlanan, Sayısal Yayıncılık Konsepti çalışma sonuçları Haberleşme Yüksek Kuruluna intikal ettirilmiştir.
Sayısal Uydu ve Kablo Yayıncılığı ile ilgili Yönetmelikler yayımlanmış olup, Karasal Sayısal yayıncılığı için yönetmelik çalışmaları ilgili birimlerce yürütülmektedir.